BTW
0
0
Op werkdagen voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
Klanten geven Decoprof een 9,3
Meer dan 115 jaar kennis en ervaring

Door Evelien, 8 december 2023

Behang aanbrengen – Instructies

Wil jij je behang succesvol aanbrengen? Zoek dan niet verder! We hebben een eenvoudig stappenplan dat je zal helpen om elke stap van het proces correct uit te voeren. Met gedetailleerde instructies en tips begeleiden we je van begin tot eind om elke keer weer een perfecte afwerking te krijgen! Van het voorbereiden, het kiezen van de juiste lijm, tot het behangen zelf. Lees snel verder om jouw behang project tot een succes te brengen.

Stappenplan behangen

Het perfecte behang gevonden? Dan moet deze natuurlijke ook nog aangebracht worden, wij helpen je graag op weg.

Dit doen we doormiddel van een stappenplan:

  1. Oude behang verwijderen:
    Dit kan door bijvoorbeeld een behangafstomer te gebruiken (zie ook: waar moet je op letten bij behang in de slaapkamer­)
  2. Muren glad:
    Belangrijk is om de muur als eerste glad te maken door eventuele (schroef) gaten, beschadigingen of andere oneffenheden op de muur op te vullen met opvulmiddel.
  3. Benodigdheden:
    Zorg dat je van tevoren alles pakt wat je nodig hebt bij het behangen. Denk aan een goed scherp afbreekmes, behanglijm, een blokkwast of roller voor het aanbrengen van de lijm, emmer met lauw water en doek om eventueel overtollig lijm te verwijderen, behangspatel of aandrukroller en natuurlijk het behang zelf.
  4. Muur/behang inlijmen:
    Hiervoor kan je het beste kant en klare behanglijm voor aanschaffen. Bij zwaarder behang raden we aan om de lijm van Arte te gebruiken. De lijm kan worden aangebracht met een vachtroller of een blokkwast.
    • Is het een behang op een papieren rug, dan heb je twee opties. Je kan het behang inlijmen en vervolgens 10 minuten laten inweken en plakken. Of je kan ervoor kiezen om het behang nat te maken met een spons en de muur in te lijmen, ook hier moet het behang 10 minuten rusten.
    • Tegenwoordig wordt er ook veel behang gebruikt met een vliesrug. Hierbij hoeft het behang niet in te weken en kan de muur gelijk worden ingelijmd. Je zou er ook voor kunnen kiezen om alsnog het behang in te lijmen maar dit is dus niet noodzakelijk.
  5. Behang plakken:
    Dan is het echt tijd om het behang op de muur te plakken. Hierbij moet je goed op letten dat het behang recht wordt geplakt. Eventueel zou je dan gebruik kunnen maken van een loodlijn. Zodra het behang erop zit, kan er nog mee geschoven worden. Het behang kan aangedrukt worden met een spatel of een aandrukroller.
  6. Behang snijden:
    Wanneer het behang geplakt is moet het overtollige behang afgesneden worden. Dit kan met een behangspatel en een scherp afbreekmes. Zet de behangspatel tegen het plafond en snij het behang af aan de kant van het plafond, zo creëer je het strakste resultaat.
  7. Tot slot:
    Haal eventuele overtollig behanglijm weg met een vochtige doek (let op gebruik hiervoor wel een zachte doek). En richt het vervolgens leuk in.

Kom je er niet helemaal uit met behang aanbrengen? Aarzel dan niet en neem contact op, we helpen je graag.

Waar moet je op letten bij behangen

Het perfecte behang gevonden? Hierbij de 5 meest voorkomende punten waar je op moet letten:

  1. Korrelige muur
    Bij behang is het belangrijk om goed te kijken naar de conditie van de muur. Voor behang is het belangrijk dat de muur echt glad is voordat er op behangen wordt. Mocht de muur echt korrelig zijn, zou je dit er ook eerst kunnen afschuren en daarna eerst plakken met renovlies.
  2. Behang verwijderen
    Zit er op de muur nog behang wat er eerst af moet? Geen zorgen er zijn verschillende manieren om op een makkelijke manier behang te verwijderen. Als eerste zou je kunnen overwegen om het behang te verwijderen met een behangafstomer. Deze stomer maakt het behang vochtig waardoor het behang gemakkelijk te verwijderen is van de muur. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om een behang afweek te gebruiken. De Arte Easypro is een gel waarmee je moeiteloos oude lagen behang en muurbekleding verwijdert. Het is aan te brengen met een roller of blokkwast en na 20 minuten is het behang gemakkelijk te verwijderen.
  3. Naadloos behangen 
    Ook hierbij is het belangrijk dat de muur helemaal glad is, vul dus eventuele gaten op met vulmiddel. Daarnaast is het met naadloos behangen ook fijn om goede kwaliteit lijm te gebruiken. De Arte Clearpro is een kant en klare behanglijm waarbij de plakkracht hoog is. Hierdoor is het schuiven van banen makkelijker en kan er lange tijd na het aanbrengen van het behang nog steeds met het behang geschoven worden.
  4. Een witte achtergrond en behang met een donkere kleur?
    Door bij elke naad een streep in dezelfde kleur te schilderen zijn er ook minder snel banen te zien. Hiervoor zou een klein kleurentester potje voor kunnen gebruiken.
  5. In welke hoek moet je beginnen? 
    In de meeste gevallen start je in een hoek met een raam en ga je van licht naar donker. Als het behang een opvallend patroon heeft, is het handiger om in het midden van de muur te beginnen.

Decoprof staat voor je klaar

Wil je persoonlijk advies over de verschillende behang soorten of heb je andere vragen? Wij helpen je graag bij het beantwoorden van je vragen. Bekijk www.decoprof.nl of neem contact op via 085-3037813 of [email protected]

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »