Wat te doen als er een witte vlek op je net geverfde meubelstuk zit?
Zoals je misschien al weet, kan je bij de kringloopwinkel leuke en betaalbare meubelstukken vinden. Onlangs had een klant een oud meubeltje gekocht en deze helemaal kaal geschuurd. Vervolgens had ze het behandeld met kleurbeits en afgelakt met blanke lak. Echter, kort daarna trad er een witte vlek op, en dat is vervelend. Maar hoe kan dit? En nog belangrijker, hoe gaat dit weer weg? In deze blogpost bespreken we waarom dit gebeurt en hoe je dit probleem kunt oplossen.
Waarom ontstaat een witte vlek?
Er zijn verschillende redenen waarom er een witte vlek kan ontstaan op geverfde meubelstukken. Dit komt veelal door:
- Te schraal aanbrengen
- Oude waxlagen
- Matteringsmiddel
Bij het volgende kopje leggen we je uit hoe je dit kan herkennen en wat je er aan kunt doen. Het is belangrijk om bij de voorbereiding van het verven altijd te controleren of er nog resten van wax op het meubelstuk zitten. Zo kan je voorkomen dat er later een witte vlek ontstaat en je harde werk voor niets is geweest. Het kaal maken met schuurpapier van het meubelstuk hoeft niet vaker dan een keer te gebeuren. Maar ontvet het oppervlak wel altijd goed voordat je begint met verven.
Ik heb al een witte vlek, wat nu?
Als je al een witte vlek hebt op je meubelstuk, is het belangrijk om te weten waarom dit gebeurd is en wat je kunt doen om het op te lossen.
Te schraal aangebracht:
Zoals eerder genoemd kan een te schraal aangebrachte laklaag de oorzaak zijn.
Als dit het geval is kun je dit oplossen door zonder te schuren er een vollere laag overheen te zetten.
Achtergebleven oude wax:
Hier kun je achter komen door te ontvetten met een doek en thinner, zolang de doek bruin is na wrijven is er oude wax aanwezig.
In dit geval is het belangrijk om het oppervlak grondig te ontvetten met een reinigingsmiddel. Je kunt dit doen voordat je begint met verven met een doek en thinner. Dit doe je om de was te verwijderen. De wax is helemaal verwijderd zodra je doek niet meer bruin is na het ontvetten. Vervolgens kun je opnieuw de kleurbeits en/of blanke lak aanbrengen.
Matteringsmiddel:
Het kan ook zijn dat de witte vlek is ontstaan door matteringsmiddel van de blanke lak. Dit matteringsmiddel zit in de matte en ultra matte producten. Dit kan ontstaan doordat je niet lang en goed genoeg hebt doorgeroerd voor en tijdens gebruik. Hierdoor bevatten sommige kwaststrepen meer matteringsmiddel als de andere waardoor er dus vlekken zullen ontstaan. Onze tip is om minimaal 1 minuut goed op te roeren. Daarnaast adviseren we om tussen de lagen in de blanke lak ook nog goed op te roeren.
Om de werking van kleurbeits en lak te begrijpen, kan je het beste de instructies op de verpakking lezen en deze zorgvuldig volgen. Het is belangrijk om te weten welke producten je gebruikt en wat de werking is van elk product. Dit kan helpen om probleemloos te verven en te vermijden dat er witte vlekken op je meubelstuk ontstaat. Bij vragen kun je uiteraard contact met ons opnemen, we helpen je graag.
Conclusie
Het is erg vervelend als er een witte vlek ontstaat op je geverfde meubelstuk. Gelukkig zijn er manieren om het probleem op te lossen én in de toekomst te voorkomen. Het is belangrijk om het oppervlak goed te ontvetten, vooral als je vermoedt dat er nog resten van wax op het meubelstuk zitten. Door de instructies van de verpakking te volgen en de oppervlakken grondig voor te bereiden, kan je genieten van een prachtig geverfd meubelstuk zonder witte vlekken.
Decoprof staat voor je klaar
Wil je persoonlijk advies over de verschillende verfsoorten of heb je andere vragen? Wij helpen je graag bij het beantwoorden van je vragen. Bekijk www.decoprof.nl of neem contact op via 085-3037813 of [email protected]