BTW
0
0
Op werkdagen voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
Klanten geven Decoprof een 9,3
Meer dan 115 jaar kennis en ervaring

Door Danny, 22 maart 2024

Waarom voorstrijkmiddel binnen gebruiken?

In deze blog geven we antwoord op de vraag: “Waarom voorstrijkmiddel binnen gebruiken?” We vertellen je wat het verschil is tussen voorstrijkmiddel en muurverfprimer. Daarnaast leggen we ook uit hoe je strepen op de muur na het verven kunt herstellen. Tot slot delen we waarom je voorstrijkmiddel gebruikt en hoe je dit het beste kunt aanbrengen. Klik onderstaand op het onderdeel waar je naartoe wilt navigeren of lees snel verder onder het overzicht.

Verschil voorstrijkmiddel en muurverfprimer

Laten we beginnen door onderscheid te maken tussen voorstrijkmiddel en muurverf primer. Voorstrijkmiddel is waterdun en kleurloos, muurverf primer is wit of op kleur. Voorstrijkmiddel gebruik je op kale, onbehandelde ondergronden. Muurverf primer gebruik je voor over het voorstrijkmiddel, en onder de muurverf. Voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat de verf niet ongelijkmatig zal zuigen en voorkomt zo dekkingsverschil. Muurverfprimer heft deze zuigingsverschillen nog verder op en zorgt voor een langere opentijd van de verf, wat weer zorgt voor een strakke en streeploze eindlaag. Om het beste uit je schilderwerk te halen is het van belang om een voorstrijkmiddel te gebruiken. Helaas wordt deze stap nog wel eens vergeten. En daar hebben de meeste mensen achteraf spijt van. Voorstrijkmiddel zorgt namelijk niet alleen voor een strakker en mooi dekkend eindresultaat. Het kan je ook nog eens één of meerdere lagen verf schelen.

Wat is een voorstrijkmiddel?

Voorstrijkmiddel is een primer die aangebracht wordt op muren of plafonds voordat je gaat schilderen. Het dient als een soort ‘basislaag’ die ervoor zorgt dat de verf beter hecht en meer egaal aangebracht kan worden. Zonder het gebruik van dit soort producten kan de verf onregelmatig inzuigen of zelfs afbladderen op termijn, en dat wil je uiteraard voorkomen.

Hoe werkt voorstrijkmiddel precies

Voorstrijkmiddel voorkomt dus dat de verf onregelmatig in de ondergrond zuigt. Als je bijvoorbeeld stucwerk onder een microscoop zou bekijken dan zitten er allemaal kleine gaatjes in. Dit product vult deze gaatjes en voorkomt daarmee dat de verf onregelmatig op deze plekken zal dekken. Als resultaat zal de verf veel egaler dekken wat zorgt voor een veel strakker eindresultaat.

Strepen op muur na verven herstellen

Heb je net geschilderd en nu last van strepen op de muur? Dat is erg vervelend. Er is eigenlijk maar 1 manier om dat goed te herstellen. Hiervoor zal je het gehele oppervlakte moeten behandelen met de Sigma Wallprim. Met dit product kun je strepen op de muur na het verven herstellen. Na de laag Wallprim zal je weer opnieuw moeten afwerken met een muur of plafondverf naar keuze. Hiervoor kan je een product kiezen uit ons binnen muurverf assortiment.

Let op: Voel je ook echt de strepen op de muur? Dan is er laagdikte verschil. In dat geval zal je deze overgangen eerst moeten wegschuren. Daarna kun je pas het oppervlakte behandelen met een laag Sigma Wallprim.

Zo weet jij of je voorstrijkmiddel nodig hebt

Duw een natte spons tegen de ondergrond die je gaat schilderen. Trekt het vocht uit de spons in de ondergrond, dan heb je voorstrijkmiddel nodig. Trekt het vocht niet in de ondergrond, en rolt het er dus mooi vanaf, dan heb je het niet nodig.

Waarom voorstrijkmiddel gebruiken? 

Voorstrijk wordt met name gebruikt voor ondergronden zoals nieuw gestucte muren en plafonds, bakstenen, beton, gasbeton en dergelijke oppervlakken die nog zuigen. In de vorige alinea hebben we je geleerd hoe je daar achter kunt komen. Als jij geen zuigende ondergrond hebt dan is het uiteraard ook niet nodig om deze producten aan te brengen.

1. Betere Hechting van de Verf

Een voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat de verf beter hecht op de ondergrond. Dit voorkomt problemen zoals niet goed hechtende verf die kan afbladderen. Dit kan al gauw kan gebeuren bij poreuze of sterk zuigende ondergronden, zoals nieuw stucwerk.

2. Minder Verfgebruik

Door het aanbrengen van een voorstrijkmiddel zuigt de muur de verf minder op. Dit betekent dat je minder verf nodig hebt om het oppervlak goed te dekken. Op de lange termijn bespaart dit kosten, aangezien je minder verf hoeft te kopen en deze producten veel goedkoper zijn dan verf.

3. Verbeterde Afwerking

Een voorstrijkmiddel maakt de kans op een vlekkerige muur veel kleiner. Het zorgt voor een consistente ondergrond die helpt om een egale en strakke afwerking te creëren.

Het aanbrengen van voorstrijkmiddel

Het aanbrengen van dit product is relatief eenvoudig. Zorg ervoor dat de ondergrond zo ver mogelijk stofvrij, droog en vrij van losse deeltjes is. Gebruik een kwast of roller om het middel egaal en in de juiste hoeveelheid aan te brengen. Met een roller kan het materiaal echter wel snel opspatten. Dek dus alles goed af, anders zit de gehele woonkamer er onder!

Let op: Voorstrijkmiddel moet geen filmlaag vormen. Je brengt het dun aan en gaat maar 1 keer over een plek heen. Als het wel een filmlaag vormt doordat je te dik hebt aangebracht zal je dit moeten wegschuren, en dat is een vervelende klus.

Wacht vervolgens tot het volledig droog is voordat je begint met schilderen. De droogtijd staat vaak op de verpakking. Afhankelijk van het product kan dit variëren. Goed voorbereid werk leidt tot minder problemen in de toekomst en zorgt ervoor dat je langer van je schilderwerk kunt genieten.

Ontdek onze toppers!

  1. Sigma Sigmafix Universal primer. De Sigmafix is een voorstrijk en fixeermiddel op waterbasis. Het is zowel binnen als buiten te gebruiken op zuigende ondergronden. De voorstrijk is kleurloos waardoor dit geen invloed heeft op de kleur van uw muurverf.  
  2. Alabastine sneldrogende voorstrijk. Deze voorstrijk van Alabastine is van prima kwaliteit voor de doe-het-zelver. Hij is gemakkelijk aan te brengen en droogt erg snel! Hij is beschikbaar als transparant product
  3. Caparol Capagrund universal. Deze voorstrijk is waterdampdoorlatend en kan zowel binnen als buiten op verschillende ondergronden aangebracht worden. 

Decoprof staat voor je klaar

Wil je persoonlijk advies over onze producten of heb je andere vragen? Wij helpen je graag bij het beantwoorden van je vragen. Bekijk www.decoprof.nl of neem contact op via 085-3037813 of [email protected]

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »