BTW
0
0
Op werkdagen voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
Klanten geven Decoprof een 9,3
Meer dan 115 jaar kennis en ervaring

Door Rutger, 17 november 2023

Trapgat verven – de complete gids

Een trapgat schilderen kan een risicovolle klus zijn omdat je te maken hebt met hoogtes en moeilijk te bereiken plekken. Toch is het niet nodig om deze klus altijd maar aan een professionele schilder over te laten. Met de juiste hulpmiddelen en wat gepaste voorzichtigheid kun je prima zelf een trapgat verven. In deze blog bespreken we hoe je het verven van een trapgat aanpakt op een veilige manier, welke hulpmiddelen je nodig hebt en geven we je een aantal handige tips.

Stap 1: Veiligheid voorop

Een trapgat schilderen vraagt om extra aandacht voor veiligheid. Zorg daarom voor stevige ladders, werkbanken of steigers om schuiven en uitglijden te voorkomen. Gebruik ook schoenen met goede grip en zet de ladder stevig vast voordat je begint. Daarnaast kan het fijn zijn om deze klus samen uit te voeren. Zo kan er altijd iemand de ladder vasthouden en stabiliseren. Maak het jezelf vooral ook niet te moeilijk. Gebruik een verlengsteel en goede producten, zo ben je er het makkelijkst en langst vanaf. Gebruik je bouwmarkt kwaliteit verf dan zal je op kortere termijn beschadigingen zien. Hierdoor zal je weer eerder de klus opnieuw moeten doen. Kies dus voor de lange termijn.

Stap 2: Het kiezen van de juiste kleur

Als je gaat schilderen in een trapgat, is het selecteren van de juiste verfkleur van groot belang. Veel mensen kiezen voor een neutrale kleur die goed past bij de andere elementen in het trapgat, zoals de treden van de trap. Een variant van wit is altijd een goede keuze, zoals RAL 9010 of RAL 9016. Zwart en grijs zijn ook populaire opties, zoals RAL 7016 (antracietgrijs). Wat wij tegenwoordig vaak zien is dat men gaat voor beige of taupe kleuren zoals Subtle Greige of Mild Greige uit de Flexa Pure collectie.

Stap 3: Het kiezen van de juiste verf

Het is belangrijk om de juiste verf te kiezen voor je trapgat. Kies voor een hoogwaardige verf die bestand is tegen strepen, vegen en stoten. Daarnaast is een snelle droogtijd fijn zodat je het trapgat weer snel volledig in gebruik kunt nemen. Hieronder wat voorbeelden van goede verf voor het trapgat.

Stap 4: De voorbereiding

De voorbereiding is cruciaal voordat je begint met het schilderen van een trapgat. Begin eerst met het schoonmaken van het trapgat. Haal alle spullen weg zodat je goed de ruimte hebt. Daarnaast begin je eventueel met het reinigen van oude viezigheid en vlekken. Plak vervolgens alle delen af waar de verf niet op mag komen. Zo voorkom je slordigheden en een extra verflaag. Om de traptreden af te plakken adviseren wij de Zelfklevend Afdekpapier. Dit product is beschikbaar in verschillende formaten, ideaal voor elke traptrede. De rest kun je afdekken met folie, of bijvoorbeeld met oude kranten.

Stap 5: Het schilderen van het trapgat

Het schilderen van het trapgat zelf vraagt om precisie en een vaste hand. Begin aan de bovenkant van de trap en werk zo naar beneden. Zorg voor voldoende verf op de kwast en roller maar druip niet. Werk in denkbeeldige vlakken van 1 vierkante meter en werk steeds nat-in-nat naar het volgende denkbeeldige vlak. Voor al deze verven adviseren wij om ze in twee lagen aan te brengen. Doe je dit niet, dan heeft de verf niet genoeg laagdikte en is het niet bestand tegen vlekken, vegen en stoten én is het niet reinigbaar.

Stap 6: Het resultaat en nazorg

Na het schilderen is het belangrijk om het resultaat te controleren en kun je eventuele foutjes nog corrigeren. Daarnaast is het van belang om de verf goed te laten drogen voordat je het trapgat weer in gebruik neemt. Verwijder vervolgens het afplaktape en ruim alle benodigdheden op.

Let op. De aanbevolen producten zijn na 8 uur al droog maar pas na 30 dagen volledig uitgehard. Pas aan het begin dus nog goed op met het schoonmaken.

Conclusie

Een trapgat verven lijkt misschien een risicovolle klus, maar met de juiste voorbereiding en hulpmiddelen kun je het zelf veilig doen. Zorg voor een stevige ladder en kies voor de juiste verf om het trapgat zo lang mogelijk van een mooie kleur te voorzien. Door alle voorbereidingen goed te treffen en nauwkeurig te werken, kun je al snel genieten van een mooi resultaat. Succes met het schilderen van jouw trapgat!

Decoprof staat voor je klaar

Wil je persoonlijk advies over het schilderen van je trap? Of over de verschillende verfsoorten? Of heb je andere vragen? Wij helpen je graag bij het beantwoorden van je vragen. Bekijk www.decoprof.nl of neem contact op via 085-3037813 of [email protected]

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »